Vakantie in Casablanca voor onvergetelijke momenten in Marokko

moskee Koning Hassan II
Als u denkt aan Casablanca in Marokko, waar denkt u dan aan? Natuurlijk de gelijknamige film met Humphrey Bogart. Wie tot een paar jaar geleden nog op zoek ging naar sporen in de stad, werd teleurgesteld slechts enkele posters van de beroemde acteur kom men aanschouwen. De film is volledig gedraaid in de filmstudio's in Californië. Tegenwoordig is het echter anders, tegenover de oude binnenstad ontstond Rick's Café Américain, maar de naam is inmiddels veranderd in Bar Casablanca. De sfeer in de bar komt dichtbij in de buurt van de sfeer in de film.
Casablanca timmert niet zo aan de weg, het zijn vooral diplomaten en zakelijke reizigers die de stad bezoeken.
Casablanca was tot het jaar 1900 een overzichtelijke kleine stad, tegenwoordig is het met bijna drie miljoen inwoners de grootste stad in het noordwesten van Afrika en met zijn geloof in de vooruitgang, een belangrijke drijvende kracht voor Marokko. De snelle ontwikkeling van de stad  bracht ook enorme sociale ongelijkheid. Tot in de jaren 70 waren de sloppenwijken zichtbaar. Sommige van deze zijn inmiddels vervangen door flatgebouwen. De haven en de industriële stad groeit nog steeds in een enorme tempo. Casablanca vertegenwoordigt ongeveer 80% van de totale industrie van Marokko. Als een belangrijk economisch centrum trekt Casablanca internationale congressen, die worden gehouden in luxueuze residenties, een schril contrast met de armoede en uitzichtloosheid die u in andere delen van de stad kunt waarnemen. Trots is men nog steeds op de conferentie in het jaar 1943, waar Churchill, Roosevelt en De Gaulle spraken met Koning Mohammed V en de toen nog jonge Prins Hassan II. Tijdens een wandeling door de stad is vooral de Habbous wijk bijzonder intersesant, maar daarnaast ook de Franse koloniale boulevards.
Belangrijkste bezoienswaardigheid is en blijft echter de grote moskee, naamgever is de inmiddels overleden wijlen koning Hassan II. De 200 meter hoge minaret en de laserstraal met een bereik van 30 km, trekken pelgrims en toeristen uit alle delen van de wereld aan. Na de moskee van Mekka, komt de moskee van Casablanca met zijn grootte direct op de tweede plaats.