Meknes ligt op zo'n 60 tot 70 kilometer ten zuidwesten van Fez. Zijn status verkreeg de stad eerst aan het einde van de 17e Eeuw. De machtsbeluste Sultan Moulay Ismail liet de stad naar voorbeeld van Ludwig XIV veranderen in een weelderige residentie.
Meer als 30.000 slaven werden ingezet voor de bouw van het reusachtig paleis, de aanleg van de prachtige tuinen en de bouw van een ruim 40 kilometer lange stadsmuur. De koninklijke hofhouding was imposant te noemen, 600 haremdames en 12.000 paarden zorgden voor het vermaak van de heerser. Naast alle pracht, werd de stad uitgebreid tot de machtigste vestingstad van Noord-Afrika . Marokko ontwikkelde zich toen als een van de machtigste staten. Na de dood van Moulay Ismail, was het in Meknes voorbij met de glorie. De koninklijke residentie werd verplaatst naar Fez. In de troonstrijd, werden de paleizen van Meknes grotendeels verwoest. Een aardbeving in 1755 leidde tot een verdere verwoesting.
Tegenwoordig is de metropool met zo'n 500.000 inwoners vooral bekend als een handels-en ambachtelijke centrum. Door de klimatologische omstandigheden behoort de regio van Meknes tot de rijkste landbouwgebieden van Marokko. Het milde klimaat is uitermate geschikt voor de wijnbouw, de wijnen kunnen concurreren met betere Franse wijnen.
De bekendste wijnen zijn: Ksar Guerrouane en Les Trois Domaines. Voordat u gaat genieten van een heerlijk glaasje wijn, moet u de stad verkennen. Indrukwekkend de 20 kilometer lange stadsmuur, met de reusachtige poort Bab el-Mansour aan het plein EI Hedim. Op hetzelfde plein ligt ook het paleis Dar Jamai, hierin is tegenwoordig het museum van Marokkaanse volkskunst gevestigd. Vele prachtige gebouwen uit de tijd van Moulay Ismael zoals het paleis Dar Kebira, enkele grote graanschuren en de voormalige stallen van de heerser zijn nu alleen nog ruïnes. Een bezoek moet u zeker brengen aan het mausoleum van Moulay Ismail, dat grondig werd gerestaureerd onder het regiem van Mohammed V.
Op zoek naar een leuk hotel, het grootste aanbod vindt u hier.